torsdag, juni 30, 2011
intolerans, höga trösklar och låga tak
onsdag, juni 29, 2011
söndag, juni 26, 2011
torsdag, juni 23, 2011
"det var en dag i juni...
onsdag, juni 22, 2011
tisdag, juni 21, 2011
rabarber och hallon
mojsa ihop hallon och rabarber i något blommigt som kan vara i ugnen. Lägg sedan på havregrynsblandningen på rabarberochhallonen och skjuts in i ugnen. 20 minuter på 200 grader. Men det går lika bra med 10 minuter.
söndag, juni 19, 2011
födelsedagskalas
lördag, juni 18, 2011
frukostlyx
tre av sex är utackorderade så jag och Frode och Andy ska frukostera bara vi tre. jag älskar storfrukostar och stormiddagar och storluncher men då och då blir det en oväntat härlig lyx att känna på småfamiljens morgonbestyr. med jordgubbar, vindruvor och start kan det inte bli annat än fantastiskt. hoppas bara att Andy hittar något nybakt bröd så här i ottan.
jag tar en tallrik yoghurt så länge.
fredag, juni 17, 2011
omröstning
över vilken av de här bakgrunderna jag ska ha.
jag är oense.
det får kanske bli en sluten omröstning.
Marknaden för barnkläder...
- färgglatt, till exempel det här från Plastisock
- retro och vintage, som det här från Uni
- grönt och vitt, just de här är beställda från Oii
- ull för höst och vinter och vår, den här som även är färgglad, finns hos Kokobello
Det viktigaste för mig är dock könsneutralitet när det kommer till kläder och klädval. Men det är ju svårt. Modebranschen hävdar att det är konsumenterna som styr, att klädbutikerna erbjuder det vi önskar. Jag skulle säga att det är branschen som berättar för oss vad vi vill ha och behöver. Så länge branschen delar upp och kategoriserar kommer konsumenterna handla butikernas flickkläder till sina flickor och pojkkläderna till sina pojkar. För om till och med branschen delar upp så måste det ju vara sanning, mörkblå, grön och beige måste väl höra till snoppar. Eller? Det kan ju också vara så att klädbutiker vill sälja så mycket som möjligt. Det kanske låter märkligt, men oftast är det prioritering 1 för butiker. Om vi konsumenter indoktrineras med (det krävs kanske inte jättemycket för att övertyga oss om att vi behöver köpa mer med tanke på att shopoholicism ser ut att bli vår nya folksjukdom) att pojkar behöver den ena halvan av kläderna och flickor den andra så kommer vi handla upp emot dubbelt så mycket kläder eftersom våra söner inte kan ärva av döttrarna eller tvärtom.
Just nu finns det många olika riktningar för vad som är könsneutrala barnkläder. En variant är "cross-over", man handlar det som finns på pojkavdelning till flickan eller tvärtom. En annan är "lika till alla" där man i en familj har likadana kläder till alla barn oavsett kön, till exempel basrandiga tröjor. Ett annat sätt är att vara "ointresserad" av kläder och köpa/skaffa sig det som är billigast och enklast då man kan uppnå en viss könsneutralitets effekt. Den varianten jag föredrar är "erbjuda alla allt", vilken kan innefatta begränsningar. Våra barn har inte våld-, vapen- eller barbie-kläder eftersom det representerar något jag inte kan stå bakom. Det finns ju för- och nackdelar med de olika sätten men det är härligt att se att det finns människor som tänker lite längre än näsan räcker och inte låter marknaden styra marknaden.