onsdag, juli 26, 2006

"ska vi verkligen betala för DEM?"



hoppas alla Libanon-resenärerna Har det jättebra på Cypern!









i enlighet med sann socialistisk och mänsklig anda har UD skickat båtar för att hämta de svenskar som var fast i Libanon och skeppat dem till Cypern. So far so good!

Men inte mer än knappt i hamn dyker diskussionen om vem som ska betala upp. Jag skäms, allvarligt talat jag skäms. Om UD inte hade hjälpt till hade vi haft tsunami-incidenten all over again, var ÄR hjälpen? hade gemene man frågat sig. När nu UD reagerar blixtsnabbt, sänder hjälp, agerar by the book står gemene man och frågar sig:
var detta verkligen nödvändigt? är dessa svenskar verkligen utsatta för fara? ska vi verkligen betala kalaset?
Ja, jag skäms.
En fråga bara: vem ska betala då? Jag hörde en nätt liten summa på 160 miljarder (kan ha varit 160 miljoner, klingar samma i mina öron). Är det någon som ärligt tror på att någon annan än staten kan finansiera detta? Ska dessa fem tusen människor som nu sitter "i tryggt förvar" på Cypern få ihop 160 miljarder/miljoner? Hur?
Ja, jag skäms.
Nu kanske jag går över gränsen men jag gör´t!
Hade någon överhuvudtaget diskuterat det här om alla dessa fem tusen människorna varit "svensksvenskar"???
Ja, jag skäms...

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken underbart sammanhang texten och bilden skapar. Du är begåvad.

Humant - men har UD verkligen handlat "by the book"? Eller bara vänt kappan? Fast jag håller med, klart vi ska ro hem dem med skattepengar.

Unknown sa...

JAG håller med dig, vänt kappen efter vinden var mitt egentliga val men eftersom jag inte är HELT insatt vågade jag inte riktigt gå fullt ut...:-)

Anonym sa...

Men Johanna - vad skall vi då ha reseförsäkringar till?

Att staten självklart skall hjälpa svenskar att komma bort från krisområden och hem är det väl få som ifrågasatt. Att staten också skall stå för kostnaden är en annan diskussion.

Vad har reseföretagen för ansvar? Vad är det egna ansvaret? Vilka händelser berättigar till av staten (oss skattebetalare) betald hemresa? Får man åka vart som helst, måste man ha returbiljett?

Varför begränsar vi oss till svenskar förresten? Borde vi inte hjälpa alla bort från bomber och granater. Är det mindre synd om libanesiska medborgare eller statslösa palestinier?

Jag skrev om detta här: http://peter.karlberg.org/articles/2006/07/15/staten-skall-hj-auml-lpa

Unknown sa...

Ja, Peter - du har alldeles rätt i att vi borde hjälpa alla som behöver hjälp. Och jag påtalar vid varje "sån här" diskussion jag har att det såklart finns många, många bättre behövande i Libanon. Människor som inte klarar sig, som inte kommer överleva, som inte, som inte, som inte.
Men du, du som är mer insatt än jag (bl a pga ditt politiska uppdrag kan jag gissa) finns inte resurserna för den "operation" som gjorts? Kommer vi få leva på vatten och bröd nu tre år framåt? Vad blir egentligen smällen för Sverige?
Och om Sverige räddade all civilbefolkning ur Libanon, har vi finasiering till det? Om nu Israel överhuvudtaget skulle tillåta en evakuering av ALLA libaneser, vad tror du?

Anonym sa...

Great site lots of usefull infomation here.
»