tisdag, november 18, 2008

dagens outfit #35


blus från Gudrun Sjödén
kjolen är hemsydd
strumpbyxor från Åhléns
palestina-bajen-sjalen är en gåva från mor och faster

2 kommentarer:

Anonym sa...

Appropå motstånd ;-D

Palestinasjal (i Finland kallad palestinaduk) är en mönstrad sjal (ursprungligen huvudduk) av tunt tyg vars mönster har sitt ursprung i Mellanöstern. Utanför Sverige, Norge och Finland kallas den keffiyeh, vilket är dess (arabiska) namn i Levanten.

Ursprungligen var sjalen en del av den traditionella beduinska folkdräkten. Dess bruk bland palestinier, t.ex. Yassir Arafat, har lett till att palestinasjalen i Europa har blivit populär i politiska kretsar på vänsterkanten. Sjalen bärs även, särskilt på senare år, av estetiska skäl, det vill säga utan något politiskt budskap. I Sverige används sjalen sällan som huvudduk, och desto oftare som halsduk.

Inom vissa subkulturer har efterkonstruktioner skapats som gör gällande att färgerna har en betydelse. Exempel är att svart-vit skulle betyda anarkism eller Palestinas frihet, att röd-vit skulle stå för kommunism, grön-vit för veganism och lila-vit för feminism. Resterande är mestadels en modefråga, även om man kan se vissa mönster i till exempel Palestina, där marxist-leninistiska PFLP använder mestadels röd-vita palestinasjalar och Hamas använder grön-vita. Det finns även palestinasjalar med många olika motiv; t. ex. grisar och uttryckssymboler.

Militära förband som använder palestinasjalar (bland andra brittisk och amerikansk militär) kallar dem ofta för shemaghs, efter den arabiska beteckningen shmagh som används i vissa regioner.

Den här artikeln är hämtad från http://sv.wikipedia.org/wiki/Palestinasjal

Unknown sa...

okej, då står det alltså mellan Hamas och Bajen... jag hejar på bajen!