lördag, januari 17, 2009

sammandrabbning...

barnkalas
en vanlig (något dyr) villa
hallontårta och varma mackor
syskon
finkläder
och

en diskussion som inte hör till vanligheten

jag tänker mig en shysst värld där alla får må bra, där vi delar upp alla jordens resurser så att alla får en chans att leva. En tanke är att ha en global regering, se jorden som en stat, införa en maxlön eller avskaffa lönesystem helt. Produktionsbolag, mäklare och agenter är i den tanken helt överflödiga, varför har vi sådana yrken liksom? Det kom inte som någon överraskning att farsan eller ens att majoriteten stirrade på mig med ögon fyllda av misstro och frågan som lyste var: "Är du dumihuvet eller?". Vad som däremot överraskade mig var att den som var mest överens med mig i denna diskussion var pappas frus mamma, en av de "äldre" i sammanhanget. All heder till U och A, vilka människor, socialistiska humanister ut i fingertopparna!

5 kommentarer:

gll sa...

Ålder....det är bara en siffra på ett papper...tankar och åsikter...det är ...ja det är ålderslöst liksom.

Anonym sa...

Hon håller alltid med... Tanken är fin men i min hjärna långt bort. Jag tycker inte att jag har någon överlön, som sjuksköterska, efter 3års högskolestudier... Lena

Unknown sa...

Jag tycker inte att du har någon överlön heller Lena, inte alls. Men för mig är det absurt att en chef på Astra, Volvo eller Axfood trots deras ansvar ska ha en högre lön än lärare eller sjuksköterskor t.ex.

Har ni tänkt på hur många människor en lärare har och tar ansvar för under sitt yrkesverksamma liv? Massor, en hel klass varje år, ofta en ny klass nästa år. Alla dessa människor blir influerade av läraren och mycket påverkade. Men det är i folks medvetande inte ett speciellt stort ansvar av någon märklig anledning

Vad jag menar är att pengafördelningen är helt åt helvete fel men för min del handlar det inte om att jag borde få mer, jag vill bara klara mig. Men jag blir förbannad när människor med "låtsasjobb" ska ha en massa pengar och fördelar medan människorna som tillverkar deras kläder, attachéväskor och skinnhandskar lever i fattigdom.

Anonym sa...

Jag lever hellre i en demokrati där människor får välja hur mycket tid och hur stora ambitioner man har med sitt liv-jobb-pengar osv.

Vi är ganska vana med diskussioner i vår familj och det faschinerar (med risk för felstavning) mig med andras åsikter! Kan gå ganska hett till på våra familjesammankomster.

Dock undrar jag över det du skriver om "låtsasjobb". Följdfrågan på det blir såklart vilka jobb ingår där?? Mitt jobb som Personalare kanske?? Ja, vad vet jag?

Det var inte vårdlöner/lärarlöner vi pratade om vid "sammandrabbningen". Hade det varit det så hade diskussionen låtit anorlunda.

Ett litet inlägg i din debatt! =)

Hälsningar
Marie

Unknown sa...

Jag vet att det inte var vad vi pratade om då, jag ville svara Lena att jag inte heller tycker att hon har någon överlön, jag fick känslan att hon trodde det.

Låtsasjobb som jag ser det finns det två nivåer av. Det ena är låtsasjobb där jobbet går ut på att generera så mycket pengar som möjligt på att utföra en tjänst. T.ex. fastighetsmäklare. Det finns säkert någon riktigt bra och prisvärd mäklare någonstans i världen men jag har kommit i kontakt med flera under de senaste åren och de har varit under all kritik. Mäklares jobb verkar till större delen gå ut på att lura människor på ett eller annat sätt och egentligen skulle säljare och köpare kunna sköta det själva. Visserligen behövs ett forum för annonser (hur skulle köpare och säljare annars finna varandra?) och då finns Blocket. Om Blocket skulle vara ickevinstdrivande så skulle vi kunna ha ett "statligt Blocket". Ett annat låtsasjobb är produktionsbolag, jag inser att det fanns en tid då musikbranschen behövde produktionsbolag, eller att artisterna behövde prod.bolag. Med internet och datorer behövs de inte längre och prod-bolagen är ju de som mest gapar och gnäller om det hemska fildelning. Medan jag känner lite att: samhället utvecklas, maskiner blev till, människor blev utan jobb, internet och datorer blev till, prod.bolag är nu överflödiga.

Jag tycker inte att det är en shysst demokrati som vi har nu.Alldeles för många människor blir exploaterade istället för hjälpta av dem som har det bättre. Som John Dewey länge påpekade innan sin bortgång, demokrati ska inte bara vara ett medel utan demokrati ska levas. Vi ska inte bara använda oss av de lagstadgade demokratiska principerna utan leva demokrati i vår livsstil. För mig innebär inte demokrati total frihet.

Ang just yrket personalare så kan jag inte svara på rak arm eftersom jag inte vet vad arbetet går ut på men rent spontant kan jag tänka mig att en personalansvarig är något jag skulle främja...