tisdag, september 30, 2008

förlåt...men ich bin utmanad!

av hon som tänker mycket

Vilken mat äter du ofta?
kyckling, jag äter a whole lot of kyckling!

När du är på kalas, är du den personen som sitter eller hjälper du till att duka av?
jag erbjuder min hjälp, ofta flera gånger och hjälper till om jag får jakande svar. Vid upprepade nej hjälper jag inte till. (utom hos min mamma, där Andy alltid erbjuder sig och jag aldrig gör det...typ)

Var sitter du helst när du bloggar?
i min grüne fotölj med min Desideria Dell i knät, det är dock mer praktiskt att sitta vid köksbordet så jag alternerar dem emellan.

Köper du ofta triss?
nej, jag vinner aldrig något, a l d r i g så det är ju meningslöst att köpa triss.

Vilket land eller stad har varit din bästa semester?
Öland 2003, Andy, jag och Lovisa ett par veckor gammal. Vi var vid fyrarna, på auktion, glodde på film, hängde vid beachen. Det var stämningen som gjorde resan!

Vilken kanal tittar du mest på?
barnkanalen. Det är sanning, Andy ockuperar tv:n med Final Fantasy jämt så den enda chansen för mig att få tid vid tv:n är att skylla på att barnen vill kolla på Bolibompa. Så där sitter jag och glor på Pingu, Eva Funck, Charlie och Lola, Pozzi m.fl.

utmaningen går i vanlig ordning vidare...till... Trollet på 30 bast, Mamman med rätt att sy och Det latinska språkets språkrör kör i vind nu!

dagen hinner knappt sluta innan nästa tar vid

jag tror bloggen blivit en aning lidande men ni anar inte hur mycket tid jag behöver lägga på barnens förskola, på mina studier som just nu är praktik, på mitt nya extraknäck och födelsedagsplanering. Men jag blir ju ledsen i hjärtat över att inte hinna skriva så jag gör ett allvarligt försök att öka dygnets timmar från nuvarande 24 till 26½ timme, okej? Men ni ska bara veta hur intressant det är att läsa Olga Dysthe! Jag har den som gåtillsängsbok och läser den som vore den en roman. På min praktik har jag funnit mina styrkor och mina svagheter, underbart, då sätter vi igång nu då. Jag ska jobba på ett par, tre, sju saker märker jag, bl.a. måste jag sluta döma människor så innebängen fort. Jag har redan fått ett uppslag till min C-uppsatsom tre år, DET, mina vänner, är bra jobbat!
nu måste/behöver/vill jag:
*tvätta mina barn
*skriva tipspromenad till förskolans KICKOFF imorgon
*skriva reflektioner över dagens nedskrivna händelser från praktiken
*baka ännu en äppelkaka
*packa morgondagens väskor
*ladda fram nya kläder
*skriva rent idéer till fler familjedagböcker
*städa i vardagsrummet
*diska kastruller
*ringa Jonathan Lejonhjärta
jaaa, något sådant ser dygnslistorna ut.

dagens mat #8



kokostoppar
fantastisk äppelkaka
vaniljsås


dagens outfit #22



tröja från H&M
omlottklänning från Italien
jeans från Lindex generous
blått halsband är second hand
rosa halsband från Glitter

jag tänkte påminna er igår...

men jag glömde bort det...

Så om ni har vägarna ut på stan så vill jag uppmana er att köpa LT idag (och nästa tisdag och tisdagen efter det och antagligen även tisdagen efter det), kan hända att det står något som faller er i smaken. Om det inte gör det så kan jag meddela att det är fantasiflickan som skrivit en liten familjedagbok idag. Så det är ju liksom som hallon eller hallonmedvaniljglass, bra eller sjukt bra!

torsdag, september 25, 2008

Morgan Paulsson, vilket skämt!

För det första kan han lätt blandas ihop med Reine Brynolfsson som kanske inte är ett skämt men han spelar ju teater, är det kanske vad även Paulsson håller på med för inte kan han väl på allvar mena att "medias roll är ju inte att vara sociala ingenjörer och omforma samhället"? Hallå personalen, var har du varit det senaste decenniet Morgan? Jag håller helt med Morgan Paulsson, medias roll borde inte vara att omforma samhället men det är ju just det media gör. Om media nu vill vara ett objektivt instrument som levererar fakta som omvärlden har missat så borde ju skrikande löpsedlar, reklam om kommande program, vinklingar och försäljarteknik inte förekomma...men det förekommer ju. Media vill sälja, skitsamma om det är gruvligt pretentiösa Svt vi snackar om, all media vill sälja därför publicerar Svt bilder och namn på massmördaren i Finland. Här är hela klippet!

tisdag, september 23, 2008

jag ser nu svårigheten...

problematiken med att lära om att lära.

idag har det vid flertalet tillfällen dykt upp saker i stil med "detta är ju ett bra sätt att lära barn" och då snackar jag om övergripande saker men när vi sedan ska sätta in det i ett konkret exempel så funkar det inte. Vi använder oss då av konkreta exempel som händer oss, lärarstudenter, just nu eftersom det är greppbart för oss, konkret och lätt att se men det funkar inte. jag tycker att det är mycket frustrerande att ha en övergripande tanke, en pedagogiska inriktning, ett tankesätt som känns helt rätt och bra men sen funkar den inte i praktiken. det gnaver i huden på mig då.

btw...jag har haft världens härligaste diskussion med min lärare, Kamran idag. jag skulle mejla min första examination till Kamran ikväll och jag kunde inte låta bli att avsluta diskussionen (som egentligen avslutades idag kl 12.58) med ett shysst statement, nämligen:
"Det är inte så att jag inte alls tror på några genetiska förutsättningar, jag vägrar bara att använda dem som förklaringar till något som kan vara något annat." Snyggt va?
Ni kan ju bara gissa vad diskussionen handlade om...

måndag, september 22, 2008

dagens outfit #21

ljusrosa tröja från Indiska
klänning från Italien
svarta leggings från Lindex
svarta strumpor från H&M


söndag, september 21, 2008

dagens outfit #20

skjorta från mor
vitt linne från Indiska
kjolen är hemsydd (mamma)
leggings från Lindex
scarves på huvudet är secondhand
halsbandet är hemmagjort

"nu kan vi väl sjunga mormors bästa sång?"

frågar Lovisa medan vi knatar från Hovsjö till Mariekäll. "Visst", säger jag..."Vilken är det?" "Det är nog min bästa sång också, är det din bästa sång också mamma?" undrar hon. "Vilken?", frågar jag...igen. "Du vet, den där...STORSLAGNA SLOTT!"
Så där går vi...hand i hand med varsin kasse med begagnade stövlar...sjungandes "Storslagna slott", ni kan ju bara gissa hur magnifikt, storslaget, unikt, bedårande det är. Cyklisterna vänder sig om, krockar nästan med lyktstolpar, små hundar stannar upp och ställer sig lystrande, tanter ler från knäna till det lagda håret på hjässan...för där går vi...och vi SJUNGER från knäna till hjässan om riddare, hjältar och storslagna slott... (obs, klicka på riddare, hjältar och storslagna slott här till vänster och glöm inte att slå på ljudet på datorn!)

onsdag, september 17, 2008

dagens outfit #19

blus från Barcelona (tror jag, det är en gåva från mor)
vitt linne från H&M
jeans från Lindex, Generous

en hyllning

antagligen förtjänar varenda en av alla de människor jag känner en ordentlig hyllning men jag väljer en idag, varför just denna enda och varför just idag? jo, jag tror att just denna människa är något för lite uppskattad och idag är just den rätta dagen att göra det man tänker att man borde.
Denna människa ställer upp och hjälper till, det räcker med att jag säger att jag tycker att något är jobbigt så finns den konkreta hjälpen där, plötsligt utan förvarning. Det finns plats för s.k. skitsnack, det finns plats för allvar, det finns plats för lunchbjudning, det finns plats för praktisk och teoretisk hjälp...och allt detta trots sjukdomstillstånd.
En hyllning: jag tycker du är en peeeerla som ställer upp, jag tycker du är en peeeerla!
TACK!

She kind of looks something like this:

dagens lärdom#4

"Erfarenhet utan reflektion är långt värre än ingen erfarenhet alls!"

måndag, september 15, 2008

jag var tolv år, vad gjorde du 1994?

kan hända var du lika begeistrad som jag av Tre kronor?
Efter Tre kronors vinnartåg banades väg för alla kommande såpoperor.
"Det du sa fick mig tro att allt vad som det ska...dina ord har satt djupa spår ii min sjääääl", I´m talking ´bout Vita lögner ofcourse.
För att inte tala om Skilda världar, vem vill inte vara Nora liksom?
Dessutom fanns ju den där såpan med Rachel Molin, Vänner och fiender, inte helt bra kanske?
Och sen kom ju Nya tider...
Men moderjord i sammanhanget måste ju vara Rederiet, Rederiet 100 avsnitt och Rederiet 300 avsnitt!
klicka nu och slå på ljudet på datorn och dröm er tillbaka till det glada 90-talet!
en liten bonus i sammanhanget blir DETTA.

dagens outfit #18


gult linne från Åhléns
grå tröja från Indiska
vida jeans från Lindex, generous

lördag, september 13, 2008

dagens mat #7



ät dem "just they way they are..."
hallon
jordgubbar
inköpta på torget

HD-tv my ass!

jag vet inte om någon annan än jag har lyssnat till och faktiskt hållt med om HD-tv:ns fenomenalitet, men jag erkänner att jag har varit där. Kruxet har naturligtvis varit finansiering, finansiering och finansiering. Nu kan jag till min glädje leverera ännu ett argument mot HD-tv!

HD-tv skärper ju upp hela bilden, ger den ett djupare djup, fler detaljer, mer färg.
Håll kvar den tanken samtidigt som ni känner på den här karamellen: våra ögon interagerar med vår hjärna och skapar något där det finns mellanrum. Där det är blankt och vår hjärna behöver utfyllnad för att förstå sammanhanget fyller hjärnan tillsammans med ögonen i glappet så att säga. Våra hjärnor behöver ju utmaning och träning och just denna händelse som jag just beskrev är en av de saker som tränar hjärnan och håller oss något ajour. Då undrar jag naturligtvis vad som händer när vi tittar på sjukt högupplöst tv, när våra hjärnor inte behöver samarbeta med våra ögon och ingen behöver fixa glappen eftersom det inte finns några glapp.
Jag undrar om det kanske finns någon sanning i att vi blir dumma-i-huvet av att glo på dumburken?

torsdag, september 11, 2008

nej, nu är det fara å färde!

nu får jag ångest, jag kommer inte vidare...nu kan jag nog inte hinna min första betygsgrundande hemtenta klart till den 19:e...tyvärr...för mycket ångest.
Källan till ångesten?
Jooo, det är så att jag...ehm...jaa, jag kan liksom inte...riktigt...*host harkel*...ehum...inte riktigt hitta tydliga regler eller riktlinjer för hur jag ska skriva referatmarkörer i min löpande text, jag vet inte om jag ska använda bokens namn alls...antagligen inte...men ska/kan jag kursivera författarnamnen? Crap som vi säger på ren sv eh jag menar engelska!
Någon med svar?
harvardsystemet är tydigen hett...har jag hört...vad det nu är?

dagens outfit #17

tröja från Indiska
linne från Indiska
haremsbyxor från Indiska
halsband från Indiska


demokratins kärna

Jag tycker att kontentan av vad grundskolan (även till viss del gymnasiet) har lärt mig vad gäller demokrati och Sverige är att vi är lyckligt lottade och att demokratin är så fullt utbyggd i Sverige. När jag nu tvingas vrida och skärskåda det här inser jag att för mig är detta humbug, lurendrejeri, rent skitsnack.
Nu pratar jag inte om att hälften av Sveriges befolkning är missnöjd när Moderaterna styr tillsammans med centern m fl, nej det är det. Jag är missnöjd med Sveriges demokratiska uppbyggnad, jag tycker inte att Sverige är tillräckligt demokratiskt. Det har tagit mig 26 år och 2½ månad att inse det, jag har inte förstått att jag kan vara missnöjd med att vi får rösta en gång var fjärde år, att vi har ca 7 partier som vi kan rösta på, att vi kan rösta olika för kommun, landsting och rike, jag trodde att vi använde oss av det ultimata. Men det är ju långt ifrån så!
Kärnan, enligt John Dewey och faktiskt enligt även mig, i demokrati är allas medverkan. Ingen är tillräckligt storartad för ett leda och styra själv, inte heller någon grupp är tillräckligt klok och allsidig för styra exklusivt. Det kan ju tyckas att Sverige följer detta men jag är inte nöjd, för lite experthjälp från dem som faktiskt vet är en av de faktorer som enligt mig gör Sverige och Sveriges befolkning mest skada just nu. Hur många av de som blivit nekade socialbidrag lyssnas det till? Hur många av oss som undrar för vem skull försäkringskassan faktiskt finns får göra oss hörda inför förändringar?
Jag anser att Sveriges och Sveriges skolors idé om Sverige som demokratins högborg är ett stillatänkande och inskränkt förhållningssätt som jag önskar att dagens elever och dagens människor skulle få leva utan. Om Sverige slutade att jämföra sig med andra länder ifråga om demokrati och demokratisystem (ja, när det gäller annat också för den delen) och börjar se över vilka som egentligen är nöjda med kvallan på det hela så skulle iaf jag höja ögonbrynen på ett positivt sätt och tro, för första gången i mitt liv, på samhällsstrukturen som något för folket som finns här.

onsdag, september 10, 2008

världens bästa present!

har jag berättat att min far på jobbar sjukhus? inte... Han gör det. Ni som känner min far: skulle det inte vara hihihihilarious om han gick rond nästa gång i en sådan här läkarrock?! det skulle vara lite som dr Cox i seglarskor, man tror det är helt snett men när de väl är på ser man det geniala i det draget. Men inte ska vi väl begränsa oss...
utan när min far drar av sig rocken och svidar om till OP, skulle då inte denna cap med hibiskusar vara en slamdunk? I think sooo...
vidare tänker jag att jag någon gång ska ge denna till mig polare, Bruschettan, inte så mycket för att hon är sjukhuspersonal (även om hon faktiskt jobbar på IVA) utan mer för att hon äääälskar sushi...sjukt roligt!
sist men inte minst...så känns denna kanske något opassande i sammanhanget Scrubs/Sjukhuskläder...eller?

tisdag, september 09, 2008

dagens outfit #16

scarves från Indiska
tröja från Indiska
gult linne från Åhléns
kjolen är hemsydd
leggings från Kappahl

måndag, september 08, 2008

utmanad: glädjeämnen

och det ska tydligen vara sex av dem...
  1. att Andy säger "skulle man kunna få en hejdåpuss här borta?" när han står i hallen så att han inte går in med smutsiga skor.
  2. att han-på-Nancys hälsar med "Tjenare morsan! är spisen trasig nu igen?" när jag åker uppför rulltrappan.
  3. att Lovisa, Amelia och Julian tar saken i egna tentaklar och häller ut alla 127 gosedjur från översta hyllan när jag för femte gången somnar om på morgonen.
  4. att jag får hårdträning för hjärnan minst två gånger/vecka nu för tiden, den behöver det, jag behöver det, Sverige behöver det.
  5. att min morsa gör goda köttbullar...och stora...med öl i...
  6. att Abbe elever och frodas i Mölnbo.

jag utmanar...mammagumman, Jenny och Jempan

söndag, september 07, 2008

dagens outfit #15

ett gästspel...

klänning från Mango
strumpbyxor från H&M

modell: Lina Love

Happy birthday to you, happy birthday to you

HAPPY BIRTHDAY!

eftersom jag inte kan närvara in person så kommer här födelsedagskalaset bloggvägen:
*en prinsesstårta i form av lagboken
*en rosa kjol med nallar på som egentligen är en lampskärm, inslagen i grönvitt papper
*"just idag är jag stark" ekandes ur högtalarna
Grattis grattis grattis grattis på födelsedagen lillebror!

foto: caroline bergqvist (jag hoppas att det är ok att jag lånar fotot)

lördag, september 06, 2008

dagens outfit #14

scarves från Indiska
toppar från Indiska
kjol från Indiska
byxor från Indiska
skor från Indiska


kappa från Vero Moda


halsbandet är en present från svärmor

ny vinkling, nytt perspektiv, hur ska detta sluta?

Inte nog med att högskolan tar sig rätten att så frö efter frö av tankeverksamhet...nu har det t.o.m. gått så långt att de sår frön som de sedan presenterar som giftiga (iaf enligt vissa), där står man med hela bagageluckan fylld med frön som det bara är att kassera, eller? Ifrågasättande, tvivel och kritisk granskning.
Värdegrunden säger att ingen skall diskrimineras, men när värdegrunden själv diskriminerar och fördömer eget tänkande vad ska man då dra för slutsats av alltihop?
fantasiflickan är förvirrad...minst sagt.
Vad behöver vi? Kan vi enas om att vi behöver barn, ungdomar och vuxna som ifrågasätter gällande normer, eller vill vi forma samhället till något som driver människor att följa de mönster som finns? Vilket av de två alternativen för oss framåt? Och vill vi framåt överhuvudtaget?
som sagt...högskolan sätter griller i huvudet på fantasiflickan...

dagens outfit #13

kofta från Twilfit (länge sen)
blus/top från Kappahl
kjolen har mamma sytt en gång för mycket länge sen till sig själv
leggings från Kappahl
conversen är 25årspresenten från lillebror Lucky


fredag, september 05, 2008

dagens lärdom#3

"Om aktivt medverkande inte tillåts, avtrubbas lätt intresset och ivern hos de utestängda."
John Dewey, utbildningsfilosof

avd. När får man bestämma själv?

hört vid matbordet:

Julian: "Jag kan dricka cola."
Julian: "Jag kan dricka öl också."
fantasiflickan: "Kan du du dricka vin också?"
Julian: "Ja, vin också."
fantasiflickan: "Okej, men Julian, du FÅR inte dricka något av det där för mig."
eftertänksam paus
Julian: "Jo, gult vin!"

torsdag, september 04, 2008

dagens outfit #12

scarves från Indiska
hoodtröja från twilfit
prickig klänning från H&M
leggings från Kappahl
skor från Team Sportia


just nu älskar jag...

  • att Amelia säger "ja kan inte stanni" (som Emil i Lönneberga säger det, på småländska alltså)
  • att jag är sjukt disträ, det är liksom charmigt med mig...att jag är så disträ
  • att mobilt bredband funkar på alla de platser där jag befinner mig om dagarna (så slipper Andy oroa sig för att jag tar tid från viktigare saker och bloggar om kvällarna)
  • att hänga på förskolan Stjärnan och känna in läget där
  • min röda loggbok från converse

tisdag, september 02, 2008

dagens outfit #11

kofta från Lindex
klänning är en födelsedagspresent från C&K
leggings från Indiska
converse från USandA via morsan
halsband är secondhand

måndag, september 01, 2008

religiös utmaning!

*Tillhör ni någon speciell trosinriktning och i så fall varför?
Vi, som i jag och mina löss? Njaee... Jag (eftersom mina löss får gilla läget vad jag än bestämmer mig för) tror på sånt som kan bevisas för mig. Hittills har jag varit övertygad om att Jesus fanns även om jag kanske trodde att en del av vad som hände runt år 30 vår tideräkning var något överdrivna...men nu har Lena Einhorn sått ett litet, litet frö av vad ska jag säga...tvivel? Njaa, tvivel har alltid funnits inom mig. Jag har mycket svårt att tro på historien, på religion även på människor, en cyniker kanske det kallas. Men en av de trevliga cynikerna alltså.

*Kan man tro utan att visa det i handling?
Ja, absolut. Jag skulle gissa att fantasiAndy gör det. Han tror, å vad han tror. Han tror blint på människor, han tror på gud, Jesus, han tror på skapelsehistorien, han tror på löften...han tror helt enkelt. Men gör han vad Jesus predikade? Nej.

*Kan man vara troende utan att veta om det, eller måste det vara ett aktivt val?
Val? Nej. Men man vet nog om det. Förstå mig rätt här...
Man kan vara troende utan att ha gjort ett val, t.ex. om ett litet barn fick välja skulle nog det lilla barnet inte tro på spöken som lurar under dennes säng, men barnet kan inte välja utan tror och vet om att det tror på spöken. Är någon med här?
Sedan handlar det ju lite om hur mycket man fördjupar sig själv i sina egna tankar och känslor, men jag tror inte att man går runt hela livet ovetande om att man tror att gud finns, det är väl hela idén liksom...att man ska ha någon att bolla med...


Jag tackar Storasysterivassen för hennes mod att fråga mig detta!
Jag måste ju utmana vidare ofcourse... Jag önskar verkligen att Underbara Clara kan ta sig tid för detta...och den kakafoniska kan nog ha het potatis att bjuda på i denna fråga...och och och Peter-den demokratiska kapitalisten är given i detta sällskap. Jag hoppas att ni tar er tid!

härlig reklam?

ja, det tyckte jag också vid första anblicken...
frågan som gnaver mig bara är...var är alla tjockisar?
jag vill säga:
Om du glömde kondomen i somras så kan även du, trots att du väger över 55 kg, hamstra klamydia så var vänlig att uppsöka närmaste testcenter... *suck*